Cercetatorii chinezi au dezvaluit un sistem care permite utilizatorilor sa controleze dronele cu ajutorul gandurilor. Tehnologia a fost creata pentru a ajuta persoanele cu dizabilitati, insa poate avea nenumarate aplicatii atat in domeniul civil, cat si militar.

Cercetatorii de la Universitatea Zhejiang au facut publica o inregistrare video in care arata cum functioneaza sistemul, numit Flybuddy2. Ai nevoie de un set de casti, o legatura Bluetooth la laptop si o drona Parrot AR, scrie Russia Today.

Computerul primeste semnale de la casti prin intermediul Bluetooth si le converteste in comenzi specifice pentru a controla dronele.

Pentru ca drona sa se ridice de la sol sau sa aterizeze, utilizatorul trebuie sa gandeasca "stanga".

"Incet stanga" este o comanda ce roteste drona in sensul acelor de ceasornic, si "dreapta" o dirijeaza inainte.

Drona poate fi de asemenea comandata sa faca fotografii - pentru asta trebuie doar sa clipesti. Oamenii de stiinta si-au imaginat utilitatea acestei tehnologii pentru un om aflat in scaunul cu rotile, spre exeplu - acesta poate sa obtina imagini mai clare ale florilor, sa faca fotografii etc.

Astfel, acesta ajunge sa interactioneze mai mult cu mediul inconjurator.

Cercetatorii isi vor prezenta creatia la ACM International Conference on Ubiquitous Computing (Ubicomp), care se va organiza saptamana viitoare la Pittsburg (SUA).

Sursa: RT