Testele facute de cercetatori intr-un experiment desfasurat de-a lungul a 25 de ani au aratat ca o dieta dusa la extrem nu ne poate ajuta sa avem o viata indelungata. Studiul a inceput in 1987, rezultatele fiind indelung asteptate.

Unii oameni de stiinta, anticipand rezultate pozitive ale cercetarii, nu au mai asteptat si au inceput sa tina ei insisi un regim drastic, crezand ca vor trai mai mult, scrie MSNBC, citand New York Times. Au fost insa dezamagiti.

Maimutele care au fost tinute sub un regim alimentar sever, in cadrul experimentului, fiind considerabil mai slabe decat cele din celalalt grup, nu au trait mai mult. Cauzele mortii - cancer si boli de inima - au fost aceleasi in ambele grupuri, indiferent de regimul alimentar urmat.

Desi e adevarat ca maimutele de sex masculin care au mancat cu 30% mai putine calorii la o varsta inaintata au avut un nivel al colesterolului si al glicemiei mai mic, acest lucru nu s-a petrecut insa si in cazul celor de sex feminin.

Rafael de Cabo, autorul principal al studiului publicat in revista "Nature", spune ca a fost surprins si dezmagit de rezultatele cercetarii. O teorie din anii 1930 sustinea ca o dieta cu putine calorii poate prelungi viata oamenilor. In cazul cobailor, acest lucru s-a confirmat.

In studiul cu maimute au fost implicate 121 de animale, 49 dintre ele fiind inca in viata.

Sursa: Christian Science