A fost cel mai cunoscut faraon al unei dinastii care a domnit peste una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii. Despre moartea lui Tutankhamon au existat multe teorii, din 1922, de cand a fost descoperit mormantul, si pana azi, au fost create mai multe terorii privitoare la decesul lui Tutankhamon si mai toate includ crima, lepra, tuberculoza, malaria, siclemia, muscatura unui sarpe sau chiar o cazatura din car.
Hutan Ashrafian, un medic britanic, a declarat pentru Daily Mail ca are o explicatie pentru moartea faraonului, care ar fi suferit de o dereglare hormonala cauzata de o epilepsie de lob temporal, la fel ca si predecesorii sai.
Picturile si sculpturile arata ca Semenkhare, un alt faraon despre care se crede ca ar fi fost unchiul lui Tutankhamon, si Akhenaten, posibil tatal tanarului faraon, aveau siluete feminizate, cu solduri si sani neobisnuit de mari pentru barbati.
Aceeasi observatie a fost facuta si in cazul altor doi faraoni, Amenhotep al III-lea si Tutmes al IV-lea, care i-au urmat la tron lui Akhenaten. Toti acesti regi au murit la varste foarte tinere si într-un mod misterios, motiv pentru care Ashrafian a decis sa analizeze nu doar cazul unuia dintre faraoni, ci sa ia în considerare si datele privitoare la posibilii membrii ai familiei sale.
“Teoria este sustinuta de faptul ca doi dintre faraonii care au fost inaintea lui Tutankhamun, Amenhotep al III-lea si Tuthmosis al IV-lea, par sa fi suferit de aceeasi disfunctie”, mai noteaza Daily Mail.
Medicul a mai spus ca este convins ca regele egiptean a suferit de o forma ereditara de epilepsie de lob temporal, care a dus la aparitia sanilor anormal de mari pentru un barbat, dar si la viziunile religioase pe care Tutankhamon le-a avut.
Lobul temporal este conectat la parti ale creierului implicate in eliberarea de hormoni responsabili de dezvoltarea sexuala, ceea ce explica dezvoltarea sanilor, a mai spus medicul.
Examinarea corpului mumificat lui Tutankamon dezvaluit ca avea un picior fracturat. Ashrafian crede ca acesta ar fi putut fi rezultatul unei crize epileptice.
Tutankhamun, nascut cu numele de Tutankhaton, care si-a schimbat numele dupa cel al lui Amun-Ra, Zeul Soare, divinitate suprema, a trait intr-una dintre cele mai tulburi epoci din istoria Egiptului, facand parte din celebra dinastie XVIII.
Mormantul sau a fost unul din putinele care nu au fost pradate si a fost gasit intact de arheologi in anii 1920. La intrarea in mormant s-a gasit faimosul blestem, scris in hieroglife: "Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui".
Un monument ce se gaseste în Giza, creat in 1401 î.Hr, numit Stela viselor sau Stela sfinxului, arata ca Tutmes al IV a avut o experienta religioasa in mijlocul unei zile de vara.
Cu toate acestea, viziunile sale nu se puteau compara cu cele pe care le-a avut Akhenaten. In urma acestor viziuni, Akhenaten a ridicat o statuie a unei zeităti minore numite Aten, la rang de zeu suprem, renuntand la vechile politici egiptene politeiste în favoarea a ceea ce parea a fi una din primele incercari de adoptare a unei religii monoteiste.
Sursa: NewScientist
Referinte Wikipedia: