Recent Posts

miercuri, 5 septembrie 2012

Oamenii de stiinta au reusit sa manipuleze visele

Oamenii de stiinta au reusit o performanta incredibila. Ei au putut controla ceea ce visau cobaii supusi testelor de laborator. Urmatorul pas ar fi preluarea controlului viselor umane.

Acest lucru a fost posibil prin inlocuirea unui indiciu audio care fusese asociat cu ceea ce se petrecuse in ziua precedenta, scrie io9.com. Scopul a fost de a directiona activitatea care avea loc in timpul visului. Acesta este un pas important in efortul specialistilor de a intelege cum este consolidata memoria in timpul somnului.

Echipa de cercetători, condusă de specialistul în neuroştiinţe Matt Wilson, a studiat modul în care o regioune a creierului numită hipocamp înregistrează codificat experienţele de viaţă în memorie.

Se cunoştea deja faptul că, în timpul somnului, în hipocamp sunt "date în reluare" înregistrări ale unor evenimente din ziua precedentă, pentru a ajuta la formarea amintirilor, dar nu se ştia dacă aceste "reluări" pot fi influenţate de factori exteriori.

Oamenii de ştiinţă de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au învăţat un grup de şobolani să se deplaseze printr-un labirint, în căutarea hranei, folosind două semnale audio distincte. Unul dintre acestea semnala şobolanilor că hrana se află undeva la stânga lor, iar celălalt le indica faptul că pot găsi hrană dacă se întorc spre dreapta.

Specialiştii au înregistrat activitatea cerebrală a şobolanilor în timp ce aceştia se deplasau prin labirint şi apoi, din nou, în timp ce animalele dormeau.

Folosind tehnici de analiză corelativă, au comparat cele două înregistrări şi au confirmat că şobolanii adormiţi visau despre încercările lor din ziua precedentă de a găsi hrană în labirint.

Dar au mai constatat şi că, atunci când erau emise din nou semnalele audio asociate cu experimentul, visele şobolanilor se schimbau: animalele începeau să viseze despre secţiunea din labirint asociată cu acel semnal (secţiunea în care se aflau cînd auziseră semnalul respectiv.)

Acest fapt dovedeşte, cred autorii studiului, că poate fi modificat "din afară" conţinutul viselor, cu ajutorul unor semnale care reactivează anumite amintiri în timp ce subiectul este adormit.

Sursa: DiscoveryNews

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More