Un sarpe boa constrictor, femela, a avut 22 de urmasi, femele, prin asa-numita "nastere virgina", in care nu a existat interventia vreunui tata. Descoperirea aseaza boa constrictor pe lista animalelor care pot da nastere fara interventia masculului.
Lista cuprinde specii de rechini, varanul de Komodo, alte reptile si termite, informeaza Discovery.
"Nasterea virgina" inseamna partenogeneza, un mod de reproducere asexuata, in care ovulul nu mai este fecundat de un spermatozoid.
Cercetatorii sunt de parere ca unii dinozauri au avut parte de "nasteri virgine", precum si alte specii de animale, cu exceptia mamiferelor.
Prin analiza ADN s-a descoperit ca serpii masculi nu au avut vreun rol de tata in nasterea celor 22 de pui, in cazul de fata.
"Reproducerea sexuala a inclus un set de cromozomi ai mamei si in loc sa existe combinarea cu spermatozoidul, care ar fi asigurat celalalt set de cromozomi, ovulul s-a imbinat cu o copie a lui insusi, intr-o dezvoltare embrionica unica" a declarat Warren Booth, de la North Carolina State University.
Femelele boa constrictor pot alterna intre reproducerea normala si asexuata. In cazurile de "nasteri virgine", mostenitorii sunt, in totalitate, femele.
Puii erau deosebiţi: toţi erau femele şi aveau o culoare ciudată, unică, precum caramelul.Această culoare este datorată unei gene recesive rare, purtată doar de mame. Aşa că cercetătorii au făcut mai multe analize asupra mamei.Ceea ce au descoperit a fost surprinzător: niciunul din pui nu avea ADN-ul potenţialilor taţi din cuşcă, aşa că s-a confirmat virginitatea femelei.
Mai ciudat, cromozomii puilor erau complet diferiţi de cel ai şerpilor normali. La oameni, masculii au cromozomi XY, iar femelele XX. La şerpi, masculii au însă cromozomi ZZ şi femelele ZW. Puii şarpelui virgin aveau însă cromozomi WW. Cromozomul W se moşteneşte doar de la mame.Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că puii erau clone ale şarpelui mamă.
Sursa: BBC Nature