Dacă există un început pe drumul spre înţelepciune, cu siguranţă începutul îl constituie tocmai apariţia acestor nelinişti metafizice, ce-şi află adăpost în cugetul omului doritor de cunoaştere purificatoare.
Nelinişte, îndoială, semne clare ale unui om aflat pe nobila cale a înţelepciunii. Nu aştepta răspunsuri la întrebările tale de la mine, deoarece nici eu nu cunosc îndeajuns pentru a te putea povăţui, află că şi eu trag învăţăminte din toate aceste dialoguri, hai să le zicem socratice, pe care le port cu tinerii mei intelectuali. Cred că cunoşti ce spunea Noica despre o şcoală în care profesorul nu învaţă şi el de la elevi; de fapt ăsta şi este sensul unui dialog, aşa că hai să purcedem împreună la desluşirea misterelor ce stau în faţa noastră şi care atât aşteaptă, să fie dezlegate (descifrate).
- Sunt gata să reluăm discuţia din punctul în care am rămas înainte de masă, aşa că vă repet întrebarea: cum se împacă la Nietzsche doctrina Supraomului cu teoria veşnicei reîntoarceri ?.
- Înainte de a-ţi răspunde la întrebare, vreau să adaug ceva la cele spuse adineaori, şi anume : unii consideră că filosofia este acea ştiinţă supremă capabilă să găsească răspunsuri la orice întrebări.
Eu unul cred că aceste presupuneri sunt false deoarece, consider că un filosof autentic trebuie să posede obligatoriu următoarele două virtuţi : mirarea şi îndoiala.
Cu asta vreau să spun că filosofia este mai degrabă arta de a pune întrebări şi nu o ştiinţă care să dea răspunsuri exacte.
Robert TRIF - Roman - " Jurnalul unui Supraom "
1 Comentarii
...sufletul omenesc este ca o vioara manuita prost sau bine, dupa priceperea fiecaruia, dezacordata sau stricata…
RăspundețiȘtergere...pentru Pitagora, sufletul avea forma patrata.
La vechii chinezi, patratul neinchis era simbolul infinitului…
...spiritul vrea sa explice sufletul. Greseala vicioasa ce defineste omul...
Platon :
Sufletul e structurat in 3 facultati :
-ratiunea sau facultatea de a gandi, ce-si are sediul in cap;
-sentimentele sau facultatea afectelor ce se gasesc in piept
-facultatea poftelor cu sediul in pantece.
Cassian Maria Spiridon: ...Reafirm acest, aproape un dicton sau precept: eu cred, în linie hegeliană, că poezia este cel mai înalt tip de manifestare a spiritului şi că prin poezie avem posibilitatea să deschidem o fereastră prin care să ne vedem sufletul, prin care să avem acces la intimitatea noastră. Şi, ce este mai important, acolo ne putem întâlni cu Dumnezeu. Probabil vom ajunge, cu timpul, să citim doar poezie şi rugăciuni. Or, ştim cu toţii, poezia s-a născut întâi ca o rugăciune...
...si cu toate astea...cea mai inalta experienta a sufletului omenesc este dragostea...
--Sufletul nu ti-l da decat cui iti da sufletul lui. Altfel tu ramai fara nimic.
Eu iti ofer sufletul meu. Tu mi-l dai pe al tau?
Chibzuieste bine si nu ezita sa dai un raspuns hotarat, curajos si promitator. Nu respinge sentimentele si gandurile mele bune ci amplifica-le si reflecteaza-le inapoi impreuna cu sentimentele tale.
-Cel mai trist lucru in dragoste e ca uneori sufletul ti-l ia cine n-are nevoie de el.
Mi-am dat odata sufletulul cuiva care nu are nevoie de el. Acum vreau sa ti-l ofer tie. Am curajul sa-mi pun sufletul in palma ta. Sa nu-l calci in picioare!
Trimiteți un comentariu