De ce vorbesc samanii yaminahua in aceasta limba rasucita?

Unul dintre ei spune: "Prin koshuiti vad cantand...examinez pe indelete lucrurile, limba rasucita ma duce aproape, dar nu prea aproape...vorbind normal as patrunde brutal in miezul lucrurilor, asa doar le dau roata si pot sa le vad mai limpede".

Pentru Townsley, relatiile samanilor cu Spiritele sunt "in mod deliberat construite eliptic si multireferential pentru a oglindi Natura sufletelor obiectelor"...Si trage concluzia "Yoshi sunt Fiinte Reale care Sunt si Nu Sunt lucrurile pe care le anima...nu au o Natura Stabila si astfel, in mod paradoxal, doar acest limbaj rasucit le poate descrie in mod adecvat..Metafora nu este aici o numire improprie, ci singura metoda posibila de numire".

Am mers mai departe in cautarea legaturilor dintre limbajul spiritelor descris de acesti ayahuasqueros yaminahua si limbajul ADN...am descoperit ca "dublu si rasucit" sau"intorsatura de limba" sau "yoshtoyoshto" se potrivesc perfect si cu cel de-al doilea.

Informatia genetica a unei fiinte umane (ca exemplu) este numita "genom" si contine trei miliarde de litere asezate de-a lungul unui singur filament ADN...In unele locuri, filamentul se rasuceste pentru a forma trei segmente mai compacte, cunoscute sub numele de "cromozomi"..Mostenim cu totii un set complet de cromozomi de la fiecare din parintii nostrii, astfel ca avem 23 de perechi de cromozomi.

Fiecare cromozom este alcatuit dintr-un lung fir de ADN, care este de la bun inceput un mesaj dublu, textul principal pe o parte si dublura complementara pe cealalta parte.

Celulele noastre contin astfel doua genomuri complete ca si copiile lor de rezerva..mesajul nostru genetic este astfel de doua ori dublu si contine sase miliarde de perechi de baze sau douasprezece miliarde de litere.

ADN-ul continut in nucleul unei celule umane este lung de doi metri iar cele doua filamente care-l alcatuiesc se rotesc unul in jurul celuilalt de cateva sute de milioane de ori.

In ceea ce priveste forma, ADN-ul este un text de doua ori dublu care se invarte in jurul lui insusi...cu alte cuvinte, este un "limbaj rasucit".


Enzimele citesc doar acea portiune din ADN care contine instructiuni pentru producerea de proteine si enzime...aceste fraze, numite "gene", reprezinta, dupa diverse estimari, numai trei procente din genomul uman...celelalte nouazeci si sapte de procente ramase nu sunt citite...functia lor este necunoscuta.

Cercetatorii au descoperit raspandite de-a lungul portiunilor necitite un numar mare de secvente repetate la nesfarsit fara nici un motiv aparent, ba chiar si secvente tip palindrom, cuvinte sau fraze care pot fi citite si de la un capat si de la celalalt, in ambele directii. Au numit acest aparent gibberish, care alcatuieste majoritatea covarsitoare a genomului, "Gunoi ADN".

In acest "gunoi", gasim zeci de mii de fraze de genul ACACACACACACACAC...exista chiar o secventa de 300 de litere care se repeta de o jumatate de milion de ori.

Una peste alta, secventele repetate alcatuiesc o treime din genom...intelesul lor pana astazi este necunoscut.

Marea majoritate a ADN-ului din corpul nostru face lucruri pe care astazi nu le intelegem. Imprastiate in acest ocean fara sens, genele sunt ca niste insule in
care limbajul ADN devine inteligibil...genele comunica instructiuni pentru
asezarea aminoacizilor in proteine.

Fac asta din cuvinte de trei litere....
CAG de exemplu, codul pentru amino acid glutamina in limbaj ADN.
Cum toate cuvintele codului genetic au trei litere si cum alfabetul ADN are patru litere(A,G,C,T) codul genetic contine 4X4X4=64 de cuvinte posibile.

Toate aceste cuvinte au un inteles si corespund la unul dintre cei 20 de aminoacizi utilizati in structura proteinelor sau unuia dintre cele doua semne de punctuatie "start", "stop".

Avem astfel 22 de intelesuri posibile pentru cele 64 de cuvinte...aceasta redundanta i-a determinat pe cercetatori sa spuna ca acest cod genetic este "degenerat".

De fapt el este bogat in sinonime, exact ca intr-o limba in care "jaguar" si "cos de nuiele" pot avea acelasi inteles.

In realitate, lucrurile sunt chiar si mai complexe...intre gene, sunt segmente fara cod numite "intron"...imediat ce enzimele au transcris o anumita gena, ele elimina cu precizie atomica intronii si lipesc segmentele de cod util, cunoscute ca "exoni".

Unele gene contin pana la 98 de procente introni, adica au numai 2 procente de Informatie. Rolul acestor introni a ramas un mister.

Raportul dintre introni si exoni din genomul uman inca nu este cunoscut, deoarece pana acum au fost identificate numai jumatate din genele care ii contin, dintr-un total de 100000 la puterea 26.

De-a lungul filamentului ADN, "gunoiul" si genele alterneaza, iar in cadrul genelor intronii alterneaza cu exonii, care se exprima intr-o limba in care aproape fiecare cuvant are un sinonim.

Atat in ceea ce priveste forma, cat si in ceea ce priveste continutul, ADN-ul este de doua ori dublu limbaj care se invarte in jurul sau.

Adica exact asa cum face "limbajul rasucit" al Spiritelor Naturii.


Ce inseamna toate aceste legaturi intre ADN si Sarpele Cosmic, Axis Mundi si limbajul Spiritelor Naturii?

Legaturile sunt mult prea numeroase incat sa fie vorba doar de simple coincidente, acestea sunt evidente si opereaza la toate nivelurile, ADN-ul este intr-adevar ca un sarpe lung, simplu si dublu in acelasi timp, sau ca o tesatura, este o forta vitala care se dezvolta de la unul la mai multi iar locul lui este in apa.

Cand ne plimbam pe un camp, ADN-ul si celulele de baza ale Vietii pe care o codeaza se afla peste tot, in interiorul trupului nostru dar si in baltoace, balegar, iarba pe care calcam, aerul pe care il respiram, pasari, pomi, animale...tot ceea ce este Viu.

Aceasta Retea Globala de Viata bazata pe ADN, aceasta biosfera inconjoara Pamantul.

Ce imagine mai buna ar putea fi imaginata pentru biosfera bazata pe ADN daca nu sarpele Ronin, anaconda cosmica a indienilor shipibo-conibo?
"Pamantul din care ne tragem seva, pluteste pe ape fara fund iar sarpele Ronin este pe jumatate scufundat si il inconjoara in intregime."

Pe parcursul cercetarilor mele descoperisem ca sarpele era asociat peste tot cu Cunoasterea Samanica, chiar si in regiuni in care nu sunt utilizate halucinogene si in care serpii nici macar nu apar in biotopul local.

Mircea Eliade spunea ca in Siberia sarpele apare in ideologia samanica si in costumul samanului la oameni pentru care "reptila in sine este necunoscuta".
Pe urma aflasem ca in nenumarate mituri un sarpe gigant si inspaimantator, sau un dragon, pazeste Axul Cunoasterii, reprezentat sub forma unei funii (scari de sfoara, vrej de vita de vie, arbore...)

Mai invatasem ca sarpele cosmic este prezent din plin in miturile ontologice ale Lumii si ca nu este numai Sursa Cunoasterii, ci Viata insasi.
Serpii sunt omniprezenti nu numai in halucinatii, mituri si simboluri ale fiintei umane in general, ci si in visele lor...dupa unele studii, locuitorii Manhattan-ului ii viseaza la fel de frecvent ca zulusii.

De ce apar in viziunile, miturile si visele oamenilor de pe tot globul serpi creatori ai Vietii si impartasitori si Cunoasterii?

Intrebarea mai fusese pusa si i se daduse un rapsuns neurologic general acceptat...din cauza fricii instinctive de venin programata in creierul primatelor....dupa parerea mea acesta este un exemplu tipic de raspuns reductionist, ilogic si inexact.

Venereaza Oamenii lucrurile de care se tem cel mai mult?

Greu de crezut...in plus, ma indoiesc ca samanii siberieni isi decoreaza hainele cu un numar de panglici reprezentand serpi doar din cauza ca au o fobie fata de aceste reptile...in plus, multi dintre serpii care apar pe aceste costume ale samanilor siberieni nici nu reprezinta animale Reale, ci serpi cu doua cozi...

Intr-un mare numar de mituri ale Creatiei, sarpele care joaca rolul principal nici nu este o reptila adevarata, este un sarpe cosmic, adeseori cu doua capete, doua picioare sau doua aripi si este atat de mare incat cuprinde Pamantul.

Mai mult, serpii venerati sunt arareori veninosi...in Amazonia, serpi neveninosi, precum anaconda si boa sunt considerati sacri cum ar fi anaconda cosmica Ronin...si aceasta nu din cauza ca ar lipsi din Amazonia serpi agresivi si letali, cu un venin ucigator, cum ar fi vipera fier de lance, care este o amenintare zilnica la adresa Vietii, dar care totusi nu sunt venerati.


In afara de ayahuasca samanii amazonieni mai folosesc si tutun pe care il considera ca o "hrana pentru spiritele care ravnesc la el deoarece nu mai poseda focul asa cum o fac oamenii". Indienii ashaninca spun ca prin ingerarea de tutun este posibil sa vezi lucruri in mod normal invizibile si chiar si ascunsele spirite "maninkari".

Carlos Perez Shuma imi spusese ca tutunul ii atrage pe maninkari...Daca ipotezele mele sunt corecte, este posibil sa identific corespondente intre aceste notiuni samanice si fapte confirmate de cercetarea neurologica a acelorasi substante...

Mai exact, trebuie sa existe conexiuni analoge intre nicotina si ADN-ul din celulele nervoase ale creierului uman. Ideea ca acelor maninkari le place tutunul mi s-a parut mereu amuzanta.

Consideram spiritele ca fiind personaje imaginare care nu se pot bucura
de-adevaratelea de substantele materiale. Consideram de asemenea ca fumatul este un obicei rau si mi se parea putin probabil ca spiritele
(in cazul in care
ele existau)
sa sufere de aceeasi dependenta ca fiintele umane.

Cu toate acestea, am decis sa nu ma impiedic de astfel de lucruri si sa dau atentie intelesului literal al cuvintelor samanilor, iar samanii erau foarte categorici in a spune ca spiritele au aceeasi pofta insatiabila pentru tutun.

Am inceput sa urmaresc aceasta pista petrecandu-mi cateva zile in biblioteca....
Am dat chiar mai multe telefoane unor specialisti in mecanismul neurologic al nicotinei pentru a-mi largi cunostintele si a fi sigur ca nu fac legaturi imaginare...neurologia era ultimul lucru la care ma pricepeam...

Iata ce am aflat: in creierul omului, fiecare celula nervoasa, adica fiecare neuron, are milioane de receptori pe suprafata sa...acesti receptori sunt proteine specializate in recunoasterea si captarea anumitor neurotransmitatori (neuromediatori) sau a unor substante similare.


Structura moleculei de nicotina este similara cu aceea a unui neurotransmitator, acetilcolina, si se potriveste ca un speraclu in receptorii anumitor neuroni.

Acest receptor este inglobat in membrana celulei si este o proteina de mare dimensiune care include nu numai broasca (locul in care se ataseaza molecula externa), ci si un tunel cu o poarta care sta de obicei inchisa.

Cand este introdusa in broasca o cheie, cand molecula de nicotina se potriveste pe docul receptor, poarta tunelului se deschide permitand un flux de atomi de calciu si de sodiu incarcati pozitiv.

Acesta declanseaza (este un mecanism putin cunoscut) o cascada de reactii electrice in interiorul celulei, totul incheindu-se cu excitarea ADN-ului continut in nucleu, ceea ce provoaca activarea unor gene, inclusiv a acelora corespunzatoare proteinelor care formeaza receptorii nicotinici.

Cu cat se ofera mai multa nicotina neuronilor, cu atat mai mult ADN-ul care-l contin activeaza producerea de receptori nicotinici, desigur, in unele limite....de aici si pofta nesatioasa de tutun, cu cat ii dai mai mult cu atat cere mai mult.

Eram surprins de masura in care corespundeau notiunile samanice despre tutun cu studiile neurologice despre nicotina. Nu trebuia facuta decat o simpla traducere pentru a trece de la una la alta.

Oricum, notiunile stiintifice de "receptori", "flux de atomi incarcati pozitiv" si "stimularea codului genelor responsabile cu receptorii nicotinici" nu explica de fapt efectul nicotinei asupra Constiintei.

Si atunci cum de "vad" samanii amazonieni spirite ingerand cantitati enorme de tutun ?


Inainte de a merge mai departe, trebuie sa clarificam doua lucruri...
Primul este ca descoperirea modului prin care nicotina stimuleaza producerea de receptori nicotinici a fost facuta de abia la inceputul anilor 1990, iar legatura intre acest fenomen si dependenta data de tutun este evidenta, dar necesita sa fie explorata in detaliu.

Al doilea este ca sunt diferente fundamentale intre utilizarea samanica a tutunului si consumul de tigarete industriale. Varietatea de tutun utilizata in Amazonia contine pana la optsprezece ori mai multa nicotina decat plantele utilizate la producerea tigaretelor tip Virginia...

Tutunul amazonian creste natural fara ingrasaminte chimice sau pesticide si nu contine aditivii din tigarete. Pe de alta parte, in Amazonia, tutunul este considerat un "leac". Termenul indienilor ashaninca pentru "vindecator" sau "saman" este sheripiari, in traducere "cel care utilizeaza tutunul".

Cei mai batrani indieni ashaninca pe care i-am cunoscut erau cu totii sheripiari...erau atat de batrani incat nici nu-si mai cunosteau varsta, pe care numai pielea lor plina de riduri o sugera, si erau remarcabil de sanatosi si intregi la minte.

Intrigat de aceste diferente, am cautat prin bazele de date pentru studii comparative intre toxicitatea varietatii amazoniene (Nicotina Rustica) si varietatea utilizata de producatorii de tigarete, trabucuri, tutun de pipa (Nicotina Tabacum)...Nu am descoperit nimic...se pare ca intrebarea nu fusese pusa inca.

Am cautat si studii despre aparitia cancerului la samanii care utilizeaza doze mari si regulate de nicotina....inca o data nimic.

M-am hotarat sa scriu autoritatii recunoscute in acest domeniu, Johannes Wilbert, autorul lucrarii "Tobacco and Shamanism in South America" (Tutun si Samanism in America de Sud) pentru a pune aceasta intrebare.

Mi-a raspuns:"...Sunt dovezi evidente ca produsele din tutun occidental contin numerosi agenti chimic care nu sunt prezenti in plantele crescute in mod natural pe teritoriul indienilor amazonieni...nu am auzit de samani care sa fi facut cancer..."

Pare limpede ca nicotina nu produce cancer dat fiind faptul ca ea este activa in creier. In orice caz, oamenii de stiinta nu au considerat niciodata tutunul ca pe un halucinogen, deoarece occidentalii nu fumeaza niciodata destul pentru a ajunge in etapa halucinatorie.Ca urmare, mecanismul neurologic al halucinatiilor induse prin tutun nu a fost studiat inca.

Paradoxal, receptorii nicotinici sunt cei mai bine cunoscuti neurologilor, care-i studiaza de mai multe decenii, dat fiind faptul ca exista atat substante care stimuleaza acesti receptori, cum ar fi acetilcolina si nicotina, cat si substante care-i inhiba, cum ar fi curara si veninul anumitor serpi...

Intr-adevar, printr-o curioasa coincidenta, tutunul, curara si veninul serpilor se potrivesc in aceeasi broasca din creierul nostru.

Fragmente din “Sarpele Cosmic, ADN-ul si Originile Cunoasterii”
de Jeremy Narby

Din articolele anterioare:

Sarpele Cosmic, ADN-ul si Originile Cunoasterii - partea I-a

Sarpele Cosmic, ADN-ul si Originile Cunoasterii - partea II-a